Entrevista a Javier Garau, Cap de Medicina de la Clínica Rotger

Entrevista a Javier Garau, Cap de Medicina de la Clínica Rotger

"Pot haver entre 50 i 80 mil persones contagiades a Mallorca"

Javier Garau és expert en malalties infeccioses. Va ser president de la Sociedad Europea de Enfermedades Infecciosas (ESCMID) i va ser expert de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Actualment és especialista en Medicina Interna i Cap de Medicina de la Clínica Rotger. Viu tot el que pot a Sant Joan i és membre de la junta de Pla de Mallorca XXI.

Ens consta que ha estat seguint atentament l’evolució de la pandèmia de la COVID-19. Quina és la situació a Mallorca?

Encara que una mica tard, com a molts altres llocs del món, les mesures han estat efectives. Aquí la pandèmia ha estat molt lleu, amb poca quantitat d’ingressos a UCI i de nombre de morts, com a les Canàries. L’estat d’alarma es va fer dues setmanes tard, però els aïllaments han estat positius. Em fa por que no hi hagi un rebrot ara que s’han obert les activitats econòmiques com la indústria i la construcció. Veurem què passa.

Quantes persones creu que realment poden estar contagiats pel coronavirus a Mallorca en aquests moments?

Les estimacions que faig a partir del nombre de morts i dels ingressats, em duen a pensar que hi pot haver entre 50 i 80 mil persones contagiades a Mallorca. Es poden fer aquestes estimacions a partir de diferents models matemàtics que existeixen. Aplicant el model que trob més acurat resulta aquesta estimació. Aquesta quantitat no és una mala notícia perquè voldria dir que hi ha molta gent contagiada sense símptomes greus.

Les morts són més de les que ens diuen? Quantes?

No són totes. Cada país té sistemes diferents de registrar les morts en aquests moments. Aquí comptam a tots els que moren amb un diagnòstic previ de positiu pel virus. Per exemple, Alemanya i altres països europeus no ho conten així, sinó que computen només els que han tengut una mort causada directament pel coronavirus. Si moren tenint una altra malaltia principal, no els computen com a morts per  coronavirus.

Amb la grip estacional normal passa una mica el mateix. Comptant els excessos de morts habituals dels mesos de gener i febrer, cada país té una manera de registrar la causa de les morts.

Les estadístiques oficials, són fiables?

Són fiables però limitades. Si haguéssim fet un test a una mostra d’uns milers de persones aquí a Mallorca, sabríem millor quants contagiats hi ha. Ara es vol fer, veurem que ens diu aquest nou mètode de conèixer l’evolució del virus.

La pandèmia afecta unes zones de Mallorca més que a les altres? Què tal van els pobles del Pla?

D’una manera intuïtiva, sense dades a la mà, crec que la dispersió de la població a Mallorca ha dificultat l’expansió del virus, així com el fet de no tenir comunicacions terrestres. També l’aïllament nacional i internacional és més sòlid a les illes.

Quan començarem asortir d’aquest mal son?

Les noves infeccions són baixes, però em fa por que repunti. Entenc que s’hagi de fer una progressiva tornada a l’activitat econòmica perquè si no el remei serà més dolent que la malaltia. El mes de maig s’espera iniciar un desconfinament amb control.

Aquí a Mallorca, on el turisme és el motor econòmic, és probable que el turisme internacional no vengui aquesta temporada. Serà més fàcil que vengui un turisme nacional o, millor, el de l’illa. El transport amb avió té més risc que el cotxe o el tren.

Per un altre costat els virus respiratoris tenen un patró estacional, però encara no sabem què passarà. Comença ara a tenir més força a l’hemisferi sud perquè van cap a l’hivern. També es veu que en els llocs que fan confinament controlen la fase epidèmica. Els dels països asiàtics tenien experiència prèvia, a Occident no es va veurevenir.

Hem de dur mascaretes?

Sí, estic d’acord en fer-ho. Sobretot quan un entra en un espai tancat, tant per no infectar com per no ser infectat.

Podrem fer reunions familiars i de feina d’aquí a poc?

Si és poca gent i amb distància entre els reunits, es podran fer sense massa risc.

Per quan la vacuna?

Fins d’aquí a un any, com a mínim