“La ciutadania és més conscient de la importància del producte local: ara toca fidelitzar-los”

“La ciutadania és més conscient de la importància del producte local: ara toca fidelitzar-los”

Jaume Alzamora Riera (Artà, 1971), llicenciat en Geografia i Història, és conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, el Departament del Consell insular que té les competències en l’impuls de l’economia local i el producte de Mallorca. Entre 2011 i 2014 va ser batle d’Artà, on ha estat regidor fins al 2019. La passada legislatura va ser director insular de Participació Ciutadana i Joventut i de Promoció Sociocultural entre 2015 i 2017, quan va ser nomenat director gerent de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), des d’on va treballar per la creació dels Segments Estratègics Turístics (SET) com el de la gastronomia o el de turisme actiu.

El Mon - Balears vadevi | Jaume Alzamora: "El vi formarà part de ...Com valora l’estat de la producció local agroalimentària a Mallorca i, específicament, al Pla?

Primer de tot, s’ha de valorar positivament que, en una illa que viu del turisme, hi hagi iniciatives i emprenedors que enriqueixin el sector primari. Són positives també les últimes dades públiques de producció ecològica. Tanmateix, no podem ignorar el fet que cal diversificar l’economia de Mallorca.

Pel que fa a les dades, el que ens vam trobar a principis del mandat és que no tenim catalogat el producte de Mallorca en tots els seus vessants. Per això, dins del projecte de producte de proximitat i artesania, que hem engegat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, farem una recerca en aquest sentit.

Coneix alguna (o algunes) bona pràctica en producció local agroalimentària al Pla de Mallorca?

El primer que m’ha vengut a la ment són els vins Can Majoral, perquè en solem comprar i els identific com a producte del Pla, de producció ecològica i fruit d’una empresa familiar. Després, si pens en un producte de Mallorca del Pla, pens també en l’albercoc de Porreres, en els seus derivats i en una altra empresa familiar, Can Parrí.

Quines característiques ha de tenir, des del punt de vista de la rendibilitat i sostenibilitat (ambiental, ecològica, social), una bona pràctica de producció local?

La producció local en si mateixa ja fomenta la sostenibilitat, ja que redueix els impactes del transport, manté les varietats locals, contribueix al manteniment del camp… Bones pràctiques també són les referents a inserció laboral, a la formació permanent o a fer créixer la cadena productiva local. També és important, crec, que mantengui una relació estreta amb el consumidor, en el sentit que faci atractius i adapti aquells productes dels quals té excedents i sigui capaç de respondre als gustos dels consumidors i consumidores amb innovació.

Quines creu que són les principals dificultats o reptes que afronten els productor s locals per subsistir?

Està clar que enfrontar- se als grans, és a dir, haver de competir amb empreses productores estatals o internacionals amb avantatges econòmics i estructurals, o trobar- se condicions complicades per entrar dins el circuit de venda o veure’s obligat a competir amb la resta pel preu. És necessari que les empreses productores assoleixin una competitivitat que estigui més enllà dels competidors externs.

Com creu que el producte local pot ajudar a dinamitzar l’economia d’una regió? Hi veu connexions amb altres àrees, com el turisme, la innovació o el tercer sector – serveis socials i comunitaris?

Elaborar aliments, artesania, moda o ceràmica a Mallorca té repercussions a la resta de sectors, ja sigui transport, comerç, embalatge? Quan xerram de diversificar l’economia amb la producció local, és posar en marxa iniciatives que treballin productes tradicionals, nous o innovadors, però també que la cadena productiva s’enriqueixi. El turisme pot ajudar a la diversificació econòmica, perquè la dinamització del producte de Mallorca s’ha de fer a par tir del consum intern però també des del punt de vista turístic. Però també és necessari que el mateix sector productiu agroalimentari sigui capaç de diversificar la sortida dels seus productes a través de la transformació, el retorn o la revitalització de la gastronomia.

Quines actuacions duen a terme des del Consell per promocionar el producte local i donar suport als productors?

Des de Promoció Econòmica destinam més doblers que mai a la convocatòria d’ajuts per a l’economia local i el producte de Mallorca: 1,2 milions d’euros. A més, hem posat a disposició dels artesans i les artesanes 400.000 euros per fer millores i promocionar el seu producte que, si bé majoritàriament no és agroalimentari, sí que se’n beneficien el sector del vi o els forns. Aquests són els ajuts que hem posat en marxa dins el 2020, però alhora mantenim contactes amb els supermercats presents a l’illa i amb les associacions de productors per tal d’establir col·laboracions a favor del nostre producte. A banda d’això, com bé indica el nom del Departament, promocionam amb campanyes a xarxes i a mitjans el producte de Mallorca per animar al seu consum. També val la pena esmentar que des de Mallorca Rural treim convocatòries per al desenvolupament rural, i s’hi poden adherir tant ajuntaments com entitats.

Com creu que pot afectar a la producció i consum de producte local l’escenari de la pandèmia?

Malauradament, les vendes han minvat, principalment per la paralització dels sectors de l’hoteleria i la restauració, i els excedents han crescut. Ara bé, a la vegada, la ciutadania ha esdevingut més conscient de la importància dels productors locals. El sector primari no ha aturat de fer feina en tot l’estat d’alarma, i han sorgit iniciatives de venda online o de repartiment a domicili que hauran modernitzat i fet més eficient el funcionament. El que ens toca ara és fidelitzar els consumidors i les consumidores i guanyar- ne més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *