La ‘Fitxa Ambiental per al sector turístic’

Propostes per una comarca pionera en innovació i responsabilitat ambiental

La incertesa econòmica en la qual ens hem instal·lat a conseqüència de la crisi sanitària fa necessari afrontar els debats socials, ambientals i econòmics que s’havien anat ajornant. La COVID-19 ha evidenciat i agreujat els problemes que ja patíem i que, no ho oblidem, se situen en un context d’emergència climàtica, la qual ja no podem evitar afrontar. Així, entenem que el turisme, com a activitat econòmica principal a les Balears, hauria de liderar també les mesures d’adaptació al canvi climàtic i fer del Pla de Mallorca un destí pioner en innovació i responsabilitat ambiental.

Per la seva configuració i modalitats d’oferta turística, el Pla compta amb un avantatge competitiu amb altres destinacions, i fins i tot dins la mateixa illa n’és un cas particular. Per a enfortir la competitivitat de la comarca dins el sector turístic hem plantejat en els darrers mesos una sèrie de propostes a les institucions, com la creació d’una plataforma digital pròpia que recollís la informació sobre l’oferta turística del Pla, el disseny de rutes culturals patrimonials posant en valor els municipis de la comarca en conjunt o la creació d’una etiqueta de productes de proximitat.

Una de les iniciatives que proposam des de Pla de Mallorca XXI amb la col·laboració de l’Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals de les Illes Balears – ALCAIB és la creació d’una ‘Fitxa Ambiental per al sector turístic’, ja que creiem que podria situar la comarca al capdavant en matèria d’innovació, digitalització i medi ambient. A semblança del que va representar la Q de Qualitat o la qualificació d’Hotel Modernitzat, aquesta Fitxa seria el distintiu de qualitat del futur en el qual quedarien reflectides les bones pràctiques energètiques, el respecte al medi ambient i l’adaptació al canvi climàtic. Amb una categorització semblant a les estrelles actuals, es qualificaria l’establiment (restaurant, hotel, agroturisme o lloguer vacacional) en funció de les bones pràctiques en disminució de la petjada ecològica.

Per a mesurar la petjada ecològica d’un establiment i qualificar-lo dins una categoria determinada s’haurien de contemplar tant les emissions directes com les indirectes, com per exemple: el consum energètic i la font d’energia, la generació i gestió de residus, el consum d’aigua, la procedència dels proveïdors, les solucions al transport per als clients, etc.

La ‘Fitxa Ambiental’, a més dels obvis resultats a nivell ambiental, també milloraria la confiança dels clients i la qualitat del servei i del producte. A més, en posar en valor el producte de proximitat, contribuiria a consolidar i dinamitzar l’economia local i potenciar la xarxa d’economia solidària.

Tot plegat, el pla estratègic en matèria turística ha d’enfortir la percepció del Pla com a ‘comunitat no estàndard’, com planteja Celestí Alomar (vegeu El Pla #1). Dins el fet d’oferir un producte turístic, el Pla pot oferir matisos i fets particulars amb una experiència singular, original i autèntica, basada en el respecte al medi ambient i la sostenibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *