“Les festes que perviuen són les que se saben adaptar als canvis socials”

“Les festes que perviuen són les que se saben adaptar als canvis socials”

Entrevista a Gabriel Mayol, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Montuïri

Gabriel Mayol és regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montuïri des de 2019. Aquest historiador montuïrer ha estudiat el fenomen dels cossiers i els dimonis. Parlam amb ell per conèixer més de dos dels elements més distintius de moltes de les festes del Pla de Mallorca.

En què consisteix la tradició dels cossiers a Montuïri?

Hi ha tres dies que surten els cossiers a ballar: el 15, el 23 i el 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, el nostre patró. Surten sis dansadors, una dama i el dimoni. Recorren el poble i s’aturen a cases i establiments comercials que han fet algun donatiu. La figura del dimoni és per mantenir l’ordre i que els cossiers puguin ballar. El dimoni és finalment trepitjat per la dama. Les últimes dècades, el dimoni encalça també els joves que el provoquen.

Quina és la història dels cossiers de Montuïri?

La primera referència històrica que tenim és del 1750, i sabem que des de llavors mai s’ha interromput la tradició. Altres pobles han recuperat la tradició que en algun moment es va perdre, com és el cas d’Algaida, Pollença, Manacor i Alaró; i fins i tot a altres pobles ballen els cossiers des de temps molt contemporanis. En aquest sentit, els de Montuïri són els únics cossiers que mai han deixat de ballar.

Quins són els elements distintius dels cossiers de Montuïri?

La vestimenta, que sembla que seria del Barroc: calçons de bufa, capell, flors de paper, etc. Cadascuna de les peces de la vestimenta dels cossiers de Montuïri té un nom específic. Per exemple, a la falda se li diu tonell, els qüadrets que duen són les relíquies, la cinta del capell es diu macada, etc.

Quina era la seva funció?

Formaven part de la processó del Corpus. Representaven un element que agradava i, a poc a poc, es va anar incorporant a festes patronals, per solemnitzar-les. A més servien per captar recursos per finançar les festes, acompanyar les autoritats a les funcions religioses i ballaven el dia del patró. Aquestes funcions es mantenen avui en dia.

Foto muntatge: Punt Informatiu.

Un altre protagonista de les festes és el dimoni, que ens pots dir d’aquesta tradició?

A Mallorca hi ha uns 70 dimonis comptabilitzats, molts d’ells, que encara perviuen, a pobles del Pla: Lloret, Petra, Sant Joan, Montuïri, Algaida, etc.

Per què ha agafat tanta força el fenomen dels dimonis?

En l’actualitat som una societat molt laïcitzada i, sobretot, molt abocada a l’oci. Aquests dos factors combinats fan que la figura del dimoni sigui perfecte. A jo m’agrada parlar d’una selecció natural de les festes. Hi ha festes més preparades pels canvis socials, i d’altres que no. Les que no, desapareixen, com per exemple Tots Sants. En canvi Sant Antoni està en creixement. Actualment estem en un procés de dimonització claríssim. Ara el dimoni és l’autèntic protagonista, és el transgressor, el divertit.

Creus que les neofestes són una amenaça per la pervivència de les festes tradicionals?

Les festes que perviuen són les que se saben adaptar als canvis socials. És una cosa claríssima. Ara es parla molt de les neofestes, com serien el Much de Sineu o l’Embala’t de Sencelles… Però les festes tradicionals, o pateixen un procés de neofestització, o moren.

Tornant a Montuïri, com es presenten les festes enguany? Sortiran els cossiers a ballar?

L’any passat vàrem ser l’únic poble on els cossiers varen ballar, en format online, a través d’streaming. No volíem perdre una tradició ininterrompuda des de 1750. Enguany pensàvem que podríem fer alguna cosa semblant al format habitual, però la situació sanitària s’ha complicat les últimes setmanes. Finalment repartim l’espectacle a un sol recinte amb un aforament de 1000 persones de capacitat, el dies 14 i 23.

*Algunes de les preguntes recollides formen part d’una entrevista que El Punt Informatiu de Pollença va realitzar a Gabriel Mayol el 12 de gener de 2019.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *