Tradició i innovació: fòrmula d’èxit
Dos empreses d'èxit, la marca Abbacino amb seu a Petra i Can Company, ubicada entre Maria de la Salut i Sant Joan, ens expliquen com conjuguen el millor de la tradició del Pla i les tendències més innovadores.
“Per oferir un producte diferent i tenir valor afegit has d’innovar”
Abbaccino, Petra Sebastià Vadell, propietari
Abbacino és una empresa de fabricació de bosses de pell ubicada a Petra. “Som una empresa familiar, de Petra de tota la vida”, explica en Sebastià Vadell, un dels seus propietaris, juntament amb el seu germà Toni. “Mon pare comprava restes de jaquetes de pell a Inca i feia bosses. Així va començar Abbacino”, explica. Ara venen a tota Europa i s’han fet un nom al món de la moda.
Perquè Abbacino? “Fa 20 anys, quan vàrem posar el nom a l’empresa familiar, el referent en moda era Itàlia i vaig cercar paraules que m’agradassin”, rememora en Sebastià, “abbacinoés una paraula antiga per descriure una cosa esplendorosa, espectacular”. Si ara li hagués de posar nom a la marca, diu, triaria una paraula més nostra. “Hem venut molt la idea de dur Mallorca al món, sempre deim que som d’aquí quan anam a fires internacionals, això ens ha obert moltes portes”, reconeix.
El passat mes de març, quan tothom estava en xoc per l’inici de la pandèmia i encara no sabíem molt bé el que se’ns venia a sobre, en Sebastià i el seu germà Toni varen començar a donar voltes a una idea. “D’un dia per l’altre ens vàrem quedar sense clients, les tendes estaven tancades i a ningú se li acudia comprar-se una bossa”, recorda, “no ens vàrem quedar aturats, ja a principis d’abril vàrem veure que la mascareta seria una cosa important i ens vàrem posar a investigar per oferir un producte còmode, segur i amb estil”. Avui produeixen més de 25.000 mascaretes al dia, tenen més de 800 punts de venda, estan presents a 14 països i donen feina a prop de 90 persones, entre el personal a la seva fàbrica i oficina central a Petra (a Barcelona tenen la seva oficina comercial).
Com una petita empresa familiar al cor del Pla de Mallorca aconsegueix guanyar premis (Premi a la Internacionalització de la Cambra de Comerç de Mallorca i Premi InnoBankia) i aparèixer a les marquesines dels autobusos? “Al món de la moda, amb competidors com Inditex, si no ets valent, no et fas un lloc”, explica en Sebastià, “has d’oferir un producte diferent, amb valor afegit, i això ho aconsegueixes innovant”. Abbacino inverteix molts recursos i energia en innovar, per això varen ser dels primers a Europa en treure línies de productes elaborats amb materials reciclats i tecnològics o en llençar la iniciativa #SecondLifeAbbacino, amb opcions per a reciclar les seves bosses.
Quan se li demana per la importància de diversificar l’economia amb innovació empresarial, a una illa que ha basat el seu model en el turisme de sol i platja, en Sebastià ho té clar: “És imprescindible. Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia és que no podem dependre d’un sector. Hem de tornar a tenir fàbriques a Mallorca”.
“Som innovadors en totes les fases del procés, des de la producció al packaging”
Can Company, Maria de la Salut Javier Irazusta, gerent
Fa més de 50 anys la família Company va començar un negoci d’explotació de cereals a Sant Joan, i uns anys més tard es varen unir als germans Vives de Maria de la Salut. El 1996 varen obrir una fàbrica de farines a Maria, convertit en gra en matèria primera per a ramaderia. Des del 2001 crien races autòctones (porc negre mallorquí, ovella mallorquina i vedella mallorquina), i des de 2015 fan embotits. “Ha estat un procés d’anar evolucionant en l’escala de producció: cereal, animals, embotits”, explica el gerent de Can Company, Javier Irazusta, “primer veníem només a restauració i ara amb la web ja arribam al client final”.
El lema de Can Company és “Innovació i tradició”. A la seva web ho expliquen així: “En la materialització de la fusió entre les coses de tota la vida i l’aplicació de tècniques, matèries primeres, eines i idees avantguardistes, innovadores… fins i tot arriscades”. “Som innovadors en totes les fases del procés” explica en Javier, “des de la producció al packaging”. En Javier ens explica que inverteixen molts recursos en innovar en la maquinària amb l’objectiu de reduir costos i, alhora, tenir cura del medi ambient. Per exemple, compten amb tractors amb un sistema de GPS, que els permet fer mapes de cultius, per a saber on hi ha millor i pitjor producció de cereals i no aplicar adobs a zones que no són tan rendibles.
Ara, en el que Can Company destaca per innovació és amb els seus embotits, amb productes com la sobrassada de curri, xocolata, formatge de Maó o formatge blau. “Si la gent posa formatge de Maó damunt la sobrassada, perquè no fer-ho nosaltres, que el formatge curi a dins de la sobrassada?”, raona en Javier, “fins 1600 no va arribar el pebre coent a Mallorca, a qui se li va acudir posar-ho amb el porc devien pensar que estava loco… això és innovació!”. Altres dels seus productes estrella són les hamburgueses o frànkfurts de porc negre mallorquí, que es serveixen a restaurants tan destacats com el d’Andreu Genestra.
També tenen molt d’èxit embotits ancestrals com la nora o la figatella, que han estat recuperats per Can Company. “Són receptes que estaven a un llibre de receptes de cuina mallorquina de fa 200 anys, un historiador ens assessora perquè poguem recuperar aquests embotits tradicionals”, explica en Javier, “feim les coses sense pressa, com antigament: no tot és vendre, cuidam tot el procés”.
“Empreses com la nostra cuiden del Pla”, explica Javier, “la Mallorca que visiten els turistes la mantenen els agricultors, la gent que ve de fora no només vol sol i platja, volen provar altres coses, viure experiències”.