Es constitueix l’entitat Pla de Mallorca XXI, una proposta ciutadana pel futur de la comarca
Montuïri, 07/03/2020.
Avui a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montuïri ha tingut lloc l’acte de constitució de l’associació Pla de Mallorca XXI, entitat que neix amb la vocació de convertir-se en observatori de referència de la comarca de l’interior de l’illa de Mallorca.
Una cinquantena de persones ha assistit a l’acte de presentació de l’entitat, que ha comptat amb la participació de la vicepresidenta del Consell de Mallorca Bel Busquets, i del batle de Montuïri Joan Verger Rosiñol, que ha actuat també en representació de la Mancomunitat.
Jaume Garau, president de la Fundació Iniciatives del Mediterrani, ha donat la benvinguda a l’acte afirmant “pensam que les administracions públiques no són les úniques que han d’actuar, sinó que també la societat civil s’ha d’agrupar i fer pinya per a afrontar els reptes actuals”.
Joan Buades, un dels promotors de Pla de Mallorca XXI, ha destacat la connexió que aquesta nova entitat té amb Palma XXI i Tramuntana XXI, així com el suport de la Fundació Iniciatives del Mediterrani. “Contam amb la seva experiència i traslladarem el seu coneixement a la nostra feina a partir d’ara. Hem de fer camí i el farem junts”. Segons el doctor en Geografia Climent Picornell, “ens vàrem començar a ajuntar perquè estimàvem el Pla, que és el que ens ha dut a crear Pla de Mallorca XXI. Lluny de la Mallorca profunda de l’imaginari col·lectiu, des d’aquesta entitat farem feina per dinamitzar, interconnectar i donar a conèixer el que es fa al Pla. Serem un observatori per esbrinar els problemes en els àmbits social i territorial, per tal d’enfortir la cohesió”.
Mateu Ginard, qui fou director general de Desenvolupament Rural i director general d’Agricultura, així com president de ll’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), serà el primer president de l’entitat. Ginard ha volgut destacar que “el motor que de la iniciativa és l’amor cap a aquesta terra, cap a la seva gent i la seva cultura”. “El Pla compta amb una rica activitat social, amb un intens associacionisme i jornades d’estudis locals. En aquest context, un dels nostres eixos és fer un recull de les feines i visibilitzar el que es fa a la comarca”, ha afirmat. Un dels primers projectes de l’entitat és la recuperació de la publicació “L’Observador del Pla”, on es recolliran les principals notícies dels catorze pobles del Pla així com els esdeveniments d’importància per al conjunt. Un segon eix serà la recuperació de l’activitat agrícola. Altres eixos de treball de l’associació seran la innovació, amb noves iniciatives per impulsar l’activitat econòmica o el transport inter i intracomarcal; la cohesió social o la investigació i promoció de mesures per evitar la turistització. “Som una entitat plural i oberta, i treballarem en línies de consens”, ha afegit Ginard.
El batle de Montuïri, Joan Verger Rosiñol, ha manifestat que és “un orgull que l’associació que vetllarà pel Pla neixi aquí”. “La societat civil es reuneix, i això ens feia falta als batles i batlesses del Pla, per tenir assessorament i posar esforços en comú. Encoratja veure gent amb diferents perfils formant una entitat transversal”, ha afirmat.
En paraules de Bel Busquets, “el Pla, en part refugi de guerreres i guerrers que lluiten a Ciutat, té personalitat pròpia i ha de lluitar també pel seu present i futur. Tenim molts reptes, des de l’accés a l’habitatge a l’enfortiment de la pagesia. La nostra societat ha d’afrontar aquests nous reptes i el Pla ha d’adaptar-se. Les institucions no ho poden fer totes soles, així que és d’agrair que la societat civil s’organitzi, i que ho faci des de l’emoció com a sentiment principal. Ens hem d’acompanyar mútuament en aquest repte, el repte de viure en el Pla de Mallorca en el segle XXI”.