La Mancomunitat aposta per reforçar la promoció conjunta

Els ajuntaments de la comarca del Pla de Mallorca tenen els seus propis criteris, les seves prioritats i les seves línies d'actuació en matèria turística, però hi ha un intent d'unir sinergies

Presentació de la marca ‘Pla de Mallorca’.

Basta pegar una ullada a les diferents pàgines web municipals i als respectius perfils de les xarxes socials per comprovar com cadascú fa el que vol. No obstant això, la Mancomunitat Pla de Mallorca, presidida per Joana Maria Pasqual, aposta per l’impuls en conjunt a través del seu Departament de Promoció Econòmica.

Exactament, de l’esmentada àrea de la Mancomunitat del Pla, cal destacar la feina dels AODL (Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local): Llucia Llompart (Orientació Laboral) i Pedro Bergas i Catalina Mir (ambdós d’Ocupació i Desenvolupament Local).

Amb l’objectiu d’impulsar el turisme es contempla, concretament, la generació d’esdeveniments turístics al Pla de Mallorca; gestió de les xarxes socials i la web www.plademallorca.net; gestió de les oficines d’informació turística (ubicades a Sineu i Petra) i foment de la marca ‘Pla de Mallorca’.

Precisament, a l’octubre de 2020, la Mancomunitat va presentar la instal·lació d’un dels panells informatius que es troben situats a cada un dels municipis. Aquests cartells identificatius s’han realitzat en el marc de les ajudes del Consell de Mallorca, Departament de Turisme i Esports, per a la promoció turística. La finalitat és clara i directa: “El Pla de Mallorca, compost pels 14 petits pobles que formen part de la Mancomunitat, tenen una identitat comuna. Aquesta identitat cultural, paisatgística, de llengua i cultura pròpies de Mallorca dóna cohesió a la comarca, que al llarg del temps ha preservat una manera de viure i de conrear els cereals, entre d’altres queviures, que avui es converteixen en elements o punts forts de cara a la promoció d’un turisme d’interior que sigui motor per a l’ocupació i revitalització de l’economia productiva. L’impuls de la marca del ‘Pla de Mallorca’ és un primer pas en el camí emprès de sumar esforços i sinèrgies per a la promoció turística i l’impuls del producte local i de proximitat”.

En aquest sentit, des de la Mancomunitat es considera que la suma d’esforços per part dels ajuntaments, i en conseqüència la suma de més doblers, potenciaria millor el turisme en conjunt: es podrien fer bons vídeos promocionals i moltes altres iniciatives en comú. No debades, la promoció i el foment de l’ocupació al Pla de Mallorca, la formació, l’emprenedoria i el foment del turisme d’interior (reforçament de la marca ‘Pla de Mallorca, Paradís Rural’ com a segell de turisme propi, sostenible amb el seu entorn) en són pilars bàsics. I es pretén crear una cohesió i un sentiment de pertinença, i que la mateixa població sigui la millor ambaixadora del Pla pels visitants.

Joana Maria Pasqual, presidenta de la Mancomunitat del Pla; Pedro Bergas i Catalina Mir, AODL, i Joan Cifre, gerent.

Fixant-nos en aspectes demogràfics, la població total empadronada a la comarca és de 40.161 persones (IBESTAT, 2020), el que suposa un creixement d’un 2,3% respecte de l’any anterior. Respecte la procedència, sobresurten els contingents procedents de la Unió Europea amb un 35,7% (47,5% homes i 52,5% dones), d’Àfrica amb un 28,3% de la població estrangera (57,5% homes i 42,5% dones) i d’Amèrica del Sud amb un 26,4% (48,8% homes i 51,2% dones).

En base a la web turística plademallorca.net, l’oferta d’allotjament actual (agroturismes, hotels d’interior i santuaris) a la comarca seria la següent:

– Algaida: Algaida Petit Hotel Sa Font i Sa Creu; Finca Raïms; Possessió Binicomprat; Es Recó de Randa i Santuari de Cura.

– Ariany: Hotel Es Convent i s’Hort d’es Convent.

– Costitx: Son Tomaset Agroturismo.

– Lloret de Vistalegre: Sa Rota den Palerm, Son Bauló i Can Porretí.

– Llubí: Daica i Hotel de la Vila.

– Maria de la Salut: Finca Roqueta, Hotel Font i Roig, Som Central Hotel i Son Fogueró.

– Montuïri: Can Moio, Embat Hostel, Es Puig Moltó, Finca Es Rafal, Ses Cases de Sabor i Son Manera-Retreat Finca.

– Petra: Agroturismo Son Burgues, Agroturismo Son Santandreu, Sa Plaça de Petra, Son Torrat Casa Rural i Santuari de Bonany.

– Porreres: Agroturisme Son Mercadal, Can Feliu Ecoagroturisme i bodega Son Dagueta, Es Riquers, Finca Son Jorbo, Finca Son Roig, Sa Bassa Rotja Hotel Rural, Sa Posada i S’Horabaixa Agroturisme.

– Sant Joan: Agroturisme Gossalba.

– Santa Eugènia: Sa Torre de Santa Eugènia.

– Sencelles: Son Jordà i Son Xotano.

– Sineu: Can Joan Capó Hotel d’Interior, Hotel León de Sineu, Sa Casa Rotja-Agroturisme, Son Cleda Hotel d’Interior i Villa Sa Barcella.

– Vilafranca de Bonany: Sa Franquesa Nova.

Cal apuntar que, a la comarca, hi ha d’altres múltiples projectes en preparació, en tramitació i en plena execució, com ara els hotels de sa Bastida, de Sant Joan, i Can Rigo, d’Ariany. Tampoc surten al llistat anterior les hostatgeries del Santuari de Monti-sion de Porreres i de l’ermita de Sant Honorat d’Algaida.

Com indica la mateixa Mancomunitat, “els establiments hotelers de la comarca han experimentat un notable augment al llarg dels darrers anys. Aquest fet es troba directament relacionat amb la promoció del turisme d’interior, dirigit als que cerquen alguna cosa més que ‘sol i platja’ a les illes”. Molts d’aquests allotjaments es troben a antigues possessions o cases de poble rehabilitades i reconvertides.

Evidentment, al Pla, també hi ha hagut un espectacular auge de les anomenades cases vacacionals i del lloguer turístic tant controvertit i tant de moda. Per tot plegat, segons distints experts i fonts fidedignes, es calcula que hi ha una capacitat de més de 7.000 places d’allotjament.

Aprofitant l’ambiciós projecte ‘SuSTowns’, explicat detalladament a aquesta mateixa revista, la Mancomunitat subratlla la viabilitat del procés participatiu obert amb la ciutadania, dissenyant-se un pla estratègic d’ocupació local.

Entre les avantatges-virtuts que presenta la comarca del Pla, cal comentar la posada en valor del patrimoni cultural, de les tradicions, de la xarxa de camins, del contacte amb la natura i la ruralia, les infraestructures d’allotjament, la variada i suggeridora oferta gastronòmica, etc. Justament en aquest context de crisi sanitària mundial pel coronavirus (COVID-19), destinacions com la del Pla de Mallorca han agafat empenta per fugir de les aglomeracions, apostar pel contacte amb la natura i el producte local.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *