Aires renovats a Cura i Monti-sion

La religió i l'espiritualitat es complementen amb hostatgeries singulars, el patrimoni i la gastronomia saborosa

Rafel Vidal a l’exterior del restaurant i de l’hostatgeria de Cura.

Els santuaris són, segons els diccionaris, capelles, esglésies, llocs, que han adquirit caràcter sagrat a causa d’una revelació de la divinitat (o de la Mare de Déu o d’algun sant), o bé que conserven relíquies o imatges, i que han esdevingut centre de devoció i pelegrinatge. Sens dubte, a banda del protagonisme de la religió i l’espiritualitat, cal destacar-ne el seu vessant turístic. En aquest sentit, a la comarca del Pla, sobresurten les hostatgeries dels santuaris de Cura (Algaida), Monti-sion (Porreres) i Bonany (Petra). Així mateix, mereix una consideració especial l’ermita de Sant Honorat (Algaida), com també el projecte que s’està actualment executant al Santuari de Consolació (Sant Joan).

Sens dubte, crida l’atenció l’empenta jove que es viu a Cura i Monti-sion. Aires renovats, nous enfocaments i noves il·lusions. Això ja és perfectament reflectit a les xarxes socials Facebook i Instagram, amb perfils propis d’ambdós llocs.

A uns 543 metres d’altitud trobam el Santuari de Cura, amb la seva hostatgeria i el seu restaurant, gestionat des de juny de 2014 per la família Vidal Servera (del restaurant Es 4 Vents). A la pàgina web www.santuaridecura.com hi ha abundant i completa informació. Rafel Vidal, entrevistat per aquesta revista, defensa la combinació de tradició amb modernitat i qualitat. En aquest sentit, s’aposta per l’atenció i el servei personalitzat, la tranquil·litat, el confort, la figura i tot el que suposa Ramon Llull, la sostenibilitat, l’entorn natural, les vistes excepcionals, els productes de Quilòmetre Zero (de proximitat) i l’oferta gastronòmica suggeridora, que inclou cuina mallorquina tradicional, plats de muntanya, menjar casolà, plats mediterranis i producte fresc. “L’hostatgeria compta amb 23 habitacions dobles, 6 superiors i 4 júniors suites amb balcó, i els preus oscil·len entre els 70 i 90 euros per vespre, depèn del moment de la temporada”, explica Vidal. Paral·lelament, es lloguen també sales per a la realització d’activitats en grup: ioga, creixement personal, meditació, etc. No de bades, es desitja que cada visitant se’n dugui “experiències úniques” del Santuari de Cura. S’espera que l’ocupació aquest 2021 sigui un poc millor que la de 2020, gràcies sobretot a la vacunació massiva. El perfil dels turistes més freqüents a l’hostatgeria: principalment parelles i persones majors de 50 anys. Finalment, cal apuntar que de la tenda (souvenir) i les visites al museu se n’encarrega una altra entitat (es pot veure a www.spiritualmallorca.com). Des de 1913, els responsables del santuari són els Franciscans del Tercer Ordre Regular.

Ermita de Sant Honorat al Puig de Randa.

No podem abandonar la coneguda ‘muntanya sagrada’ que representa el Puig de Randa sense fer referència a altres dos llocs famosos: el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia (Llucmajor), que des de fa anys es troba afectat-restringit per un enfonsament de la part de l’aparcament, i l’ermita de Sant Honorat, de la qual la pàgina web www.ermitasanthonorat.org promociona la Sala de Meditació, la Sala de Ramon Llull, la Sala de Fundació, l’hostatgeria amb 26 habitacions i el menjador amb aforament de 30 persones aproximadament. L’èxit que tenen les trobades espirtuals, meditacions, etc., ha provocat sovint llistes d’espera.

Lina Maria Santmartí i Jaume Barceló, donats del Santuari de Monti-sion.

Si ens desplaçam a Monti-sion, parlam amb Lina Maria Santmartí Bauzà i Jaume Barceló Garí, els nous donats (des de l’estiu de 2019). Han impulsat iniciatives substancials en poc temps i tot i la crisi gobal de la pandèmia del coronavirus. Els visitants disposen d’una terrassa nova amb vista cap al poble de Porreres i un major horari d’obertura. A més a més, l’oferta gastronòmica del bar-restaurant s’ha ampliada: brunch, cuina fusió i comandes de cuina mallorquina.

Nova terrassa al bar-restaurant de Monti-sion.

“Enguany veurem com anirà, esteim a l’expectativa del què passarà, es tracta d’anar fent feina i que ho conegui la gent”, afirmen Lina i Jaume. L’hostatgeria consta de set cel·les dobles. El preu? 50 euros per habitació. També hi ha sales amb lliteres i sala funcional: ioga, formació, tallers, etc. “És un lloc únic”, recalca Santmartí, pel seu entorn, el patrimoni, la tranquil·litat i el menjar que s’hi elabora. No hi manquen les celebracions de batejos, comunions, noces, dinars familiars, aniversaris, trobades d’amics i de treballadors d’empreses, esportistes, etc. La coordinació amb la propietat, la parròquia porrerenca, Nostra Senyora de la Consolació, és una constant. Qualsevol persona pot contactar amb els donats a través del número de telèfon 971 647185, així com a través de Facebook i Instagram. Capítol apart, arran de converses amb veïns i visitants a Monti-sion, el greu impacte generat per les graveres de la zona, visibles des de ben enfora.

Santuari de Bonany de Petra.

Un altre puig emblemàtic de la comarca del Pla és el de Bonany (Petra). Compta també amb una petita hostatgeria. L’edifici indica un any a la seva entrada: 1917. En aquest cas, la coordinació dels donats és amb la parròquia de Sant Pere. No es fan publicitat ni anuncis de la disposició i el nombre de cel·les, ni del preu de l’estada ni d’altres aspectes de l’allotjament existent. A Facebook, perfil Santuari De Bonany Petra Mallorca, es publiquen informacions parroquials, comentaris, fotos i vídeos de visitants, etc. A la web promocional turística plademallorca.net s’indica: “El santuari compta amb un espai destinat a l’hostatgeria, amb cel·les i serveis per als pelegrins. Actualment està al càrrec d’uns donats (religiosos no professos dedicats al servei de la comunitat)”.

Obres actuals al Santuari de Consolació de Sant Joan.

Finalment, hem de fer al·lusió a les obres que s’estan executant al Santuari de Consolació de Sant Joan, impulsades pel Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics del Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament. Es rehabilita l’edifici dels Fossers, contemplant la millora de la coberta i el reforçament de l’estructura, la disposició de set cel·les, banys comunitaris, etc. D’entre els nous usos previstos, es proposa la creació d’un nou alberg, sense descartar-hi d’altres possibilitats i espais per a activitats dels veïnats de Sant Joan i visitants del municipi. El pressupost és de quasi 159.000 euros, mentre que el termini d’execució de les obres, sis mesos. L’Ajuntament preveu adjudicar una concessió per a l’explotació i el manteniment. Aquest alberg promocionarà també la ruta de Lluc, així com d’altres itineraris de cicloturisme i senderisme.

La pròpia Mancomunitat del Pla manifesta: “Cal remarcar que, des de fa dècades, el turisme de vessant religiós i espiritual ha anat guanyant molts adeptes. Així, representa una oportunitat considerable d’activitat turística ja que, al contrari del que succeeix moltes vegades amb el turisme tradicional, aquest sol ser recurrent al mateix lloc dins un període curt de temps i, per tant, resulta ser un turisme fidel al lloc que es visita”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *