Itinerem: l’aposta per recuperar les possessions com a base de l’experiència turística
Al Pla de Mallorca hi ha una vintena d'antigues possessions que avui funcionen com a recurs turístic
Segons Wikipedia “Una possessió és el tipus d’hàbitat rural dispers propi de Mallorca. Consta de zones d’habitatge i altres dependències per a l’explotació agrícola d’un extens territori circumdant”. Des de la Fundació Itinerem “es tracta d’una definició bastant encertada en el seu concepte, però no ens transmet l’autèntic significat i importància de les possessions en la història de Mallorca (…) Les possessions són el reflex d’alguna cosa molt més profunda, d’una manera de concebre l’illa, d’estructurar la societat, de percebre el temps i d’entendre la vida”.
Per aquesta passió i voluntat de protegir, difondre i posar en valor el patrimoni de la nostra illa es va crear la Fundació Itinerem. L’objectiu d’Itinerem és la creació d’un Itinerari Cultural del Consell d’Europa entorn de les cases rurals històriques del Mediterrani, que a Mallorca són conegudes com a possessions. Per a aconseguir-ho, el 2018 Diego Zaforteza va crear la Fundació Itinerem, de la qual és gerent.
Les seves principals àrees d’activitat són:
Memòria, història i patrimoni europeu.
Cooperació en recerca, desenvolupament i innovació (I+D+i).
Intercanvis culturals per als joves i col·lectius en risc d’exclusió.
Pràctica cultural i artística contemporània.
Turisme cultural i sostenible.
El mateix any, de manera simultània, es crea una empresa de distribució comercial en línia d’estades en agroturismes i hotels rurals situats en antigues possessions que apareguin en el mapa del Cardenal Despuig de 1785. “L’objectiu de l’anterior és crear una oferta turística diferencial basada en la nostra història dirigida a una mena de turista d’alt nivell social i cultural”, explica Zaforteza. Des de la Fundació varen identificar que podien optar a finançament europeu, a través del programa de rutes culturals del Consell d’Europa. Per això varen decidir aliar-se amb altres cinc països de la Mediterrània: França, amb Còrsega; Grècia, amb Rodes; Itàlia, amb Sicília; Espanya, amb Mallorca, i Malta. “Totes illes, a tota la Mediterrània existeix el concepte de possessió”, explica Zaforteza.
A Mallorca, seguint el mapa del Cardenal Despuig, hi ha 1250 possessions, de les quals, unes 300 són avui en dia recursos turístics. Una vintena d’aquestes possessions històriques, reconvertides en agroturismes o allotjaments de turisme d’interior, es situen a municipis del Pla de Mallorca. Configuren així una oferta alternativa que forma part d’aquest “nou producte turístic” que es vol promocionar a la comarca, lluny de les postals típiques de sol i platja. Un producte turístic que connecta l’allotjament amb l’experiència completa: història, patrimoni, gastronomia, producte local, paisatge…
A principis de 2020, Itinerem llença la seva plataforma de reserves per allotjaments a possessions… I arriba la Covid. Així i tot, no han aturat de créixer: avui 30 possessions de tota Mallorca formen part de la xarxa Itinerem, dues d’elles al Pla: els agroturismes Binicomprat, a Algaida, i Gossalba, a Sant Joan.
“El turisme rural està en primera línia ara”, preveu Diego Zaforteza, “la gent cerca entorns allunyats de les masses, allotjaments amb pocs clients, on els nins puguin córrer”. Ara bé, es dirigeixen a un nínxol de mercat no habitual a Mallorca fins fa uns anys: “no volem arribar al turista de sol i platja, apostam per la desestacionalització”, afirma el gerent d’Itinerem.
Quan se’ls pregunta sobre què entenen per turisme sostenible, des d’Itinerem ho tenen clar. “Aquell que consisteix a exercir la menor pressió possible sobre el territori”, explica Zaforteza, “per nosaltres seria positiu passar de 12 milions de turistes a 6, però que inverteixin més en les seves estades”. Aclareix que no es tracta només de dirigir-se a un públic de molt alt nivell adquisitiu, però si a un perfil “disposat a deixar-se sorprendre”.