Un tast de cultura contemporània al Pla de Mallorca

Un tast de cultura contemporània al Pla de Mallorca

Magdalena Aguiló Victory

Comissària i gestora cultural

El Pla de Mallorca és un conjunt de catorze municipis, la majoria de petites dimensions dels quals es sol dir que representen l’essència del món rural a Mallorca i que sembla que sols s’hi poden coure manifestacions de cultura popular, allunyades de l’esperit de creació contemporània. Una passejada per alguns dels municipis del Pla ens ha de demostrar que el talent creatiu hi és present i que just abans de l’aturada per la crisi sanitària, es podia constatar l’existència d’un bon grapat de bones iniciatives disseminades per diferents municipis.

En aquests darrers anys les institucions han perdut en gran part la funció dinamitzadora en el suport i promoció de la cultura que anys enrera tengueren. Aquesta desfeta cultural es veu contrarestada per l’aparició d’iniciatives i espais independents que treballen més enllà de l’aixopluc institucional o en forma d’espais híbrids que col·laboren ocasionalment amb les institucions. Són propostes que donen sentit a un sistema cultural greument ferit que necessita ser sanejat i regenerat. S’ha imposat un temps més lent que ens permet apreciar l’immediat i valorar propostes més íntimes i properes, iniciatives de petit format proposades en gran part, per creadors independents amb ganes de demostrar que es poden fer projectes d’interès sense necessitat de grans inversions.

Una experiència de caràcter multidisciplinari ben interessant per l’arrelament a l’entorn rural del Pla de Mallorca té lloc al petit poble de Maria de la Salut. Allà, l’experiència i energia de la Cia. de Mariantònia Oliver ha impulsat des de 2016, el Centre de Creació i Festival EIMA, dos projectes que cerquen connectar els processos artístics amb les necessitats culturals del poble de Maria de la Salut. EIMA no és un acrònim, respon al significat tradicional de la paraula “eima”, és a dir, la capacitat que tenim de fer les coses amb seny, cura i encert per destriar-ne la part positiva. EIMA és un projecte amb dues potes: el Festival i el Centre de Creació. El Festival combina l’experimentació del cos amb el territori posant l’accent en la natura en el seu context rural. És per això que es desenvolupa entre l’espai urbà i el rural. La darrera edició va ocupar un camp de rostoll a foravila -el camp de Deudosal-, la plaça de l’església i el Centre Cultural Ca Ses Monges. Les actuacions del Festival inclouen dansa contemporània, performance, circ i música experimental, a més d’una trobada entre professionals de la cultura. El Festival ha comptat amb la col·laboració de l’IEB a totes les edicions. El Centre de Creació, ubicat a Ca Ses Monges, acull residències d’artistes vinculats a la dansa, al teatre i a les arts visuals. Fomenta l’intercanvi entre artistes locals i internacionals, promou la investigació escènica i desenvolupa programes de laboratori, tallers, cursos monogràfics, seminaris i conferències. Compta amb el suport logístic i econòmic del Teatre Principal del Consell de Mallorca. Un exemple de connexió amb el poble de Maria va ser la producció del Teatre Principal “LAS MUCHÍSIMAS” que es va gestar a partir d’algunes dones residents del municipi i anava dedicada a les dones d’entre 61 a 75 anys. El projecte és un referent de l’activitat cultural al Pla de Mallorca: EIMA continua i esperem que segueixi per molts anys.

Foto: Estela Morón /C.IN.E.

El poble de Sineu comptava des del temps de la II República amb una sala de cine que es construí l’any 1935i funcionà fins a l’any 1982. Després va ser la seu d’una de les discoteques més emblemàtiques del Pla de Mallorca, la discoteca “Nyet”. L’any 1993 l’espai va patir un incendi i no va ser fins a l’any 2008 que una parella de professionals del teatre i del circ, creadors de la productora teatral “Res de Res i En Blanc” el varen adquirir. El local es va aconseguir rehabilitar gràcies a l’impuls de l ‘associació “Alcem el CINE” i va poder ser inaugurat el 2016. Marta Barceló i Biel Jordà són els propietaris i directors del nou espai que compta amb una gran sala de més de 10 metres d’alçada, una capacitat que li permet la creació i impuls d’espectacles de circ o d’altres de gran format.

El C.IN.E. (Centre d’INvestigació Escènica) és un espai on els artistes poden desenvolupar les seves idees gràcies als recursos que disposa per empènyer projectes artístics envers la professionalització. L’espai pretén ser un pont per establir sinergies entre els creadors locals i forans, els agents culturals i els habitants del poble. Gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull i L’Institut d’Estudis Baleàrics entre d’altres, s’han pogut crear xarxes amb altres centres de creació d’arreu del món i propiciar la sortida cap a l’exterior. El C.IN.E. és la seu principal de Festival de Teatre Visual de Sineu CICLOP, coorganitzat per l’Ajuntament de Sineu i el Circ Bover. Cada d’any durant tres dies del mes de setembre, el festival acull mostres de circ, dansa, teatre sense text en una escena participativa i social.El C.IN.E. tant per la seva estètica tan actual com per objectius i programació, es pot considerar com una de les experiències més valuoses del Pla en aquest camp de la cultura contemporània.

Foto: Marcos Vidal.

A Sineu hi trobam també l’Espai Sant Marc, un gran celler convertit en taller que s’acompanya de dues petites sales d’exposició i habitatge apte per residències artístiques. El taller compta amb un esplèndid tòrcul de gravat i un taller de serigrafia que permeten l’edició d’obra gràfica. El centre respon a la decisió i energia de l’artista Marcos Vidal que l’any 1999 va decidir obrir l’espai per donar cabuda a propostes alternatives en el llenguatge artístic que aleshores tenien dificultats per mostrarse. Des de 2016 l’objectiu se centra en programes de residències d’artistes. L’espai ha esdevingut un centre d’experimentació en el qual comissaris i artistes creen i donen a conèixer el seu treball. A més, s’han pogut establir xarxes de col·laboració entre artistes locals i d’altres d’arreu del món mitjançant la col·laboració continuada amb alguns espais internacionals. També es desenvolupen projectes i sinergies amb iniciatives com el Festival de Teatre Visual de Sineu CICLOP, el festival d’art contemporani INCART o el de video-dansa de Palma. Els espais del centre varen ser compartits temporalment amb la dissenyadora de moda Irene Peukes, creadora de la marca de calçat “Pla” en el 2016. L’espai Sant Marc funciona de manera independent amb col·laboracions institucionals esporàdiques. Durant la crisi sanitària, Marcos Vidal ha convertit el taulell en un petit espai per exposar setmanalment obra dels diferents artistes tant illencs com d’altres internacionals que s’han relacionat amb el centre.

Instal·lació/grafitti de l’artista Pato Conde a Cas Retratista. Foto: Gaizka Taro.

Cap a finals del 2018 va néixer a Montuïri un espai sorprenent –Cas Retratista– impulsat pel jove fotògraf montuïrer Gaizka Taro. El local està situat als baixos d’una casa del centre del poble i acull exposicions, tallers, concerts, recitals de poesia, cicles de cinema i projecció de documentals. El projecte s’inicià com espai expositiu i estudi de fotografia analògica -d’aquí el nom de l’espai- per anar convertint-se en un centre multidisciplinari amb una excel·lent resposta de públic a més d’una ràpida difusió. Pel que fa als concerts, els músics toquen de franc a canvi de l’enregistrament per part de Taro de la sessió musical amb públic. Una acció que permet copsar l’instant viu de la música i deixar la constància d’un document visual que després es pot visionar a la web o al canal de Youtube.

Max i Thomas Graves a la inauguració del fotògraf algaidí Joan J. Jaume a Cas Retratista. Foto: Emili Sánchez-Rubio.

El projecte de Cas Retratista és completament independent, autosubvencionat per les petites aportacions dels usuaris amb el sistema de “taquilla inversa” aplicat a cada activitat organitzada. Cas Retratista ens demostra que es pot pensar la cultura d’una altra manera i que a petita escala però amb qualitat, es poden nodrir les necessitats culturals d’un poble. Recentment s’ha creat l'”Associació de Fotografia Analògica de Mallorca” amb la seu a Cas Retratista i amb la idea que l’espai sigui gestionat pels membres de l ‘associació.

Porreres és l’únic poble del Pla que compta amb un museu d’art contemporani –“Museu i Fons Artístic de Porreres”-inaugurat oficialment l’any 1986 i traslladat l’any 2002 a la seva seu actual, un antic hospital rehabilitat. La col·lecció del museu està integrada exclusivament per donacions d’artistes, galeristes i particulars. Això fa que el conjunt pugui resultar una mica irregular per estar sotmès exclusivament a la voluntat dels donants. Per altra banda, l’Ajuntament de Porreres organitza des de 2016, TASTART “Nit de l’Art de Porreres. Art i Vi”, un esdeveniment que cerca diferenciar-se de la resta de les nits de l’art que ja funcionen a l’illa connectant l’art contemporani amb el món que envolta al vi. A la darrera edició de 2019 hi participaren set cellers locals i un bon conjunt d’espais públics i privats disseminats per tot el poble. La mostra recollia tota classe de disciplines artístiques des d’art urbà, instal·lacions, vídeo-performance, fotografia, còmic, etc., a més d’activitats diverses lligades a les disciplines exposades. És una molt bona iniciativa que podria millorar-se amb una selecció més acurada dels artistes participants i convertir-se en un referent d’art contemporani a nivell insular. Porreres compta també amb una programació teatral estable de qualitat durant pràcticament tot l’any a l’Auditori del poble, així com una bona programació de concerts durant els mesos d’estiu -especialment durant les festes de sant Roc- en el Parc de s’Hereveta.

Petra és un poble amb una forta tradició d’associacionisme sociocultural en defensa de la cultura popular tot i que aparentment amb poca presència de manifestacions contemporànies. No obstant això, sorprèn trobar-nos amb alguns exemples relacionats sobretot amb la música clàssica contemporània, que destaquen pel seu alt nivell de qualitat. A Petra s’hi troba una jove promesa de músic i compositor, l’organista Nadal Roig, ànima de diferents concerts de música clàssica contemporània que s’han anat celebrant a l’església de Sant Pere de Petra. Grans compositors com Stochhausen o ArvoPärt, han format part del repertori d’alguns dels concerts d’orgue contemporani organitzats per la Comissió de l’orgue dels Germans Caymari de Petra. També la mostra “Música & Art” va fer coincidir l’exposició “Sons Visuals” de Pere Pascual amb un concert a l ‘orgue de Nadal Roig. Esperam que aquests concerts a l’església de Petra tenguin continuïtat i una bona difusió perquè en poguem gaudir també la gent d’altres contrades.

Una altra iniciativa musical molt interessant de col·laboració entre pobles va ser l’encàrrec de la Banda de Música d’Algaida al compositor manacorí Xavier Gelabert en col·laboració amb Nadal Roig que donà lloc al concert “La Veu de les gàrgoles”, obra que viatjà fora de Mallorca.

I si parlam de música al Pla de Mallorca, és obligat esmentar al músic i compositor algaidí Joan Valent, que després de dècades de viure al continent americà i a altres indrets, fa uns dos anys ha tornat per instal·lar- se de bell nou al seu poble d’Algaida. Des de 2011 no havia actuat a l’illa i saldà el deute amb un gran concert a l’Església de Sant Pere i Sant Pau d’Algaida, en el qual dirigí el seu grup de cambra Ars Ensemble interpretant composicions seves, algunes d’elles inèdites, en ocasió de les festes de Sant Honorat.

L’any 2002 es va crear a Petra la Fundació Jaume Ribot i Amengual amb la seva seu ubicada a l’espai Ca Na Mia, un espai nascut per promocionar la cultura en el poble de Petra . L’objectiu és l’organització d’activitats i l’edició de publicacions locals, majoritàriament lligades a la cultura popular. El col·lectiu “PAM!” (Petra Acció Musical) format per cinc joves activistes, entre els quals hi trobam els polifacètics creadors Nina Mars i Emili Sánchez-Rubio ha organitzat enguany en aquest l’espai un interessant “Cicle d’Acústics a ca Na Mia. Hivern 2020”, concerts combinats amb una exposició fotogràfica que acompanya cada cicle estacional. Tan bon punt es normalitzi la situació, tenen la intenció d’acabar el cicle amb l’actuació de Marga Rotger i “Partícula”, projecte de recerca musical i poètica que es presentà el passat mes de febrer a Cas Retratista a Montuïri entre altres indrets. Iniciatives com la tasca del col·lectiu “PAM!” són les que nodreixen el panorama cultural dels nostres pobles i mereixen aplaudiment i suport.

I fins aquí una selecció d’iniciatives que es couen al Pla de Mallorca relacionades amb la creació contemporània. Com hem pogut comprovar, l’existència d’activistes, usuaris i creadors és real i amb bona salut. Aquest escrit podria servir per encetar el relat d’altres experiències que ben segur existeixen a altres municipis del Pla. També podria servir per començar a treballar cap a l’organització d’una futura trobada cultural interdisciplinària que posàs en contacte idees, experiències i talent al Pla de Mallorca amb l’objectiu de rendibilitzar esforços personals i crear sinergies entre els diferents espais i experiències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *