“Mallorca es mereix una oferta cultural, musical i de cinema molt més important”
Joan Valent va néixer a Algaida fa 56 anys. Compositor, director d’orquestra i intèrpret, gaudeix d’un important reconeixement internacional, especialment pel seu treball creant música per al cine. Ha estat nominat als premis Goya per la BSO de la pel·lícula Las Brujas de Zugarramundi i als Globus d’Or per la música de Birdman. El 2011 va ser reconegut com a artista de l’any a les Illes Balears. Ha viatjat i viscut a molts llocs del món: Estats Units, Mèxic, Madrid, etc. Fa tres anys va decidir tornar al seu poble natal. Des de casa seva a fora vila, a on segueix treballant intensament. parla amb El Pla sobre com veu la vida a la comarca i els reptes que enfronta la cultura a dia d’avui.
Has estat molts anys a fora i recentment t’has instal·lat a la teva Algaida natal. Perquè aquest retorn?
Vivíem a Mèxic, d’on és la meva dona, i la situació allà era difícil. Vàrem pensar mudar-mos a Madrid, a Londres… Teníem una casa a Algaida, a on veníem a passar els estius. A mi em feia una mica de por instal·lar-mos aquí, era una idea que tenia per a un futur, no ara. Finalment vàrem decidir fer base a Algaida i ara ja no em mouen ni a pedrades! Mallorca està molt ben connectada. Em manca la vida social més directa dins el món artístic i el cinema, com tenia a Los Ángeles o Londres. Però em compensa.
T’inspira el teu poble, el Pla de Mallorca?
Realment no crec molt en la inspiració, crec en la feina. De vegades he estat inspirat a un hotel a un polígon de la Xina. Ara, és cert que aquí tenc un escenari molt propici per fer feina, per investigar, per provar fins que trob el que estic cercant. Vaig construir un estudi de 50 metres quadrats, separat de la casa, i estic tot el dia tocant el piano, pensant, fent música.
Ha canviat molt el Pla que deixares amb el d’avui?
Moltíssim. Quan era petit, el Pla era profundament agrícola, no hi havia comoditats, anàvem a collir garroves en carro. Em sap greu que el món rural s’ha abandonat i això ha canviat el paisatge. M’impacta. Quan jo estudiava a Barcelona era un espectacle arribar veient el Pla de Sant Jordi amb els molins fent feina, una bellesa! Em feia sentir que tornava a casa. Ara això ja no hi és, és una llàstima.
Com veus l’escena artística a Mallorca? I al Pla?
Molt per davall de les seves possibilitats. Crec que Mallorca es mereix i hauria de tenir una oferta cultural, musical i de cinema molt més important. La cultura de Mallorca no destaca en el nostre producte turístic. Al Pla es poden fer moltes coses. Estic preparant per d’aquí a dos anys un festival de música, a ca nostra. S’han de seguir fent esforços perquè hi hagi més festivals de teatre, de música, de qualitat, no de poble.
Sembla que durant el confinament s’ha ressituat la importància de la cultura. Creus que aquesta idea de la cultura com a servei social perdurarà?
La medicina contra el confinament ha estat la cultura. Sense cultura la gent s’hauria tornat “loca”. Però jo no confiï massa del fet que la gent se’n recordi, s’oblidaran ràpidament. Entitats com Pla de Mallorca XXI i la gent de la cultura haurem de fer esforços perquè es valori el nostre treball.
Què creus que necessiten els artistes per poder desenvolupar la seva tasca?
Fa falta feina, perquè puguin viure d’ella. Els artistes necessiten poder dedicar-s’hi. Amb la crisi de la Covid-19, la gent que toca a verbenes i hotels, que són músics professionals, autònoms, no tenen ni ERTE ni ERTO. Es menjaran s’estiu. Els hem d’ajudar a fer que puguin viure del seu treball, la cultura és fonamental.