Sa Revolta va començar per les Festes de la Beata de l’any 1990. “Un grup de joves no volia donar per acabades les festes del poble i van decidir allarga-la. El que començà com una broma entre amics, l’any següent ja foren molts més els que s’hi afegiren”, explica na Margalida Garí, qui participa en l’organització des de 2015.
Na Margalida explica així com es desenvolupa la festa: “festa que s’inicia la matinada del dilluns de les Festes de la Beata (darrera setmana de juliol) des de davant la casa del Sus: cas Senyoret. Un pregó dóna el sus a la festa que bull amb l’arribada del Dimoni i els caparrots que donen facet arreu de la carretera mentre, entre focs d’artifici, el camió d’aigua fa acte de presència per refrescar els centenars de presents. Es du a terme un recorregut per diferents carrers de la Vila amb la comitiva fins a arribar a la plaça Major. Allà s’hi celebra un peculiar acte de reverència a la festa.
Quan li demanam com s’organitza Sa Revolta any rere any, na Margalida ens conta que es fa a través d’una associació, que li diuen “Obreria de Sa Revolta”, composta per gent molt heterogènia del poble. “En el fons l’organització vol ser representativa de l’esperit del poble que cerca passar-s’ho bé, fer festa i reivindicar Vilafranca. Som la neofesta més antiga de Mallorca i n’estam ben orgullosos de continuar-la”, diu.
L’any passat només varen mantenir la samarreta de la festa i el vídeo promocional. A més, varen fer tota una sèrie d’activitats adaptades al confinament, com convidar a la gent a fer festa des de casa, i, fins i tot, a que la gent engalanàs ca seva amb l’esperit revolter i vàrem organitzar un concurs telemàtic de preguntes de temàtica vilafranquera. Enguany sembla que la dinàmica serà semblant, tot i que na Margalida adverteix: “dins l’ADN revolter hi tenim imprès l’art d’improvisar, no descartis que a darrera hora no en facem alguna”.